Livet i Gavirate

Written By Alexandra Manly  |  Uncategorized  |  0 Comments

Anmärkning: Det europeiska utbildningscentret (ETC) ligger i Gavirate, Italien. Det används av alla olika idrotter som behöver en bas i Europa. Det ligger ca 60 km nordväst om Milano, inbäddat vid Lago di Varese. Folket i Gavirate är mycket vänligt och förstående mot de australiensare som bor där.

Tillbaka till ett år sedan, till när jag landade i Italien. Jag var en första årskull, första årsproffs, första året som bodde utomlands. Att säga att jag var överväldigad, nervös och nervös skulle vara en underdrift. Denna främmande plats, där jag kunde alla utom några få ord, ciao, prego, si, pizza, var så obekant och långt, långt ifrån Aus. Vi har gått ett år framåt, och det känns som om jag nästan kommer tillbaka till mitt andra hem. Övergången den här gången har varit så mycket lättare tack vare min Orica-familj.

Jag kan några fler ord, vilket gör livet lite lättare när jag går till mataffären. Jag behöver inte längre peka och gestikulera med händerna och göra formen av ett ”äpple” (ok, jag gör fortfarande det och stirrar tomt på min servitör när vi båda försöker förstå vad i hela friden som just har hänt). Jag försöker lära mig mer italienska, men jag har inte tagit det på tillräckligt stort allvar. Jag känner mig skyldig när jag är i Italien och får italienarna att försöka tala engelska. Det gör det ganska svårt att kommunicera när man beställer middag, frågar efter vägen när man har gått vilse eller om man vill säga till någon hur söt deras lilla lurviga hund är. Om du är en hundälskare är Italien platsen för dig. Du kommer att bli glad att veta att hundar är mycket välkomna överallt! Det gäller även restauranger och kaféer. De får ofta en egen stol att sitta på också. Tänk bara på Paris Hilton och hennes handväskavalp.

Vi har en utmärkt liten fruktbutik som ligger gömd i en gränd bakom ett av hyreshusen, personalen i fruktbutiken är mycket överseende med min dåliga italienska. Istället för att plocka frukten själv säger du till personalen vad du vill ha och de hämtar frukten/grönsakerna åt dig. Det finns en liten stormarknad bara 5 minuters promenad bort och det finns en annan stormarknad som är mycket större men som ligger längre bort. Om du planerar att handla där kan du antingen ta med dig en ryggsäck, stjäla en vagn eller fråga ETC-personalen mycket snällt om de kan köra dig hem.

Jag gjorde misstaget att försöka hoppa in i förarsätet i min taxi på väg tillbaka från flygplatsen. Chauffören skrattade bara åt mig och var snart intresserad av att höra om livet i Australien. Den inledande chocken med att köra på höger sida av vägen försvinner efter de första turerna. Lizzie och jag körde dock nästan rakt in i en buss innan vi insåg att vi befann oss på fel sida av vägen. Att rida genom Italien är som att rida genom ett oändligt vykort! Det är så pittoreskt och jag är ständigt imponerad av skönheten. Det finns så många fantastiska klättringar och träningsvägar. Jag har redan plockat upp några nya slingor i år av vår reseledare Gracie som praktiskt taget är en lokal.

Wi-Fi i lägenheterna är lite frustrerande. Varje gång du går in i ditt rum måste du koppla upp dig igen och logga in. Chanserna är mycket små att du kommer att kunna titta på Netflix eftersom det gärna skär av med några minuters mellanrum. Wi-Fi gör reglerna i det här hushållet. Inte tvärtom. Oddsen för att din bärbara dator ens ska ta upp Wi-Fi-signalen är 50/50. Det sovrum jag skaffade förra året tog inte upp någon Wi-Fi-signal under de tre månader jag bodde där. Vi har dock tur att ETC har ett mycket effektivare system. Så om du vill vandra ner dit kan du göra det (ok, det är inte så långt – bara 500 meter neråt, men bara för Wi-Fi är det en liten olägenhet).

När det gäller ETC ligger det i utkanten av Gavirate intill lago di Varese. Det är helt briljant att ha bra faciliteter så nära. Vi har tillgång till ett gym, stretchingrum, varm/kall pool, lounge, spelrum, kök och en massa personal som ser till att allt fungerar smidigt. Vanligtvis när jag är hemma kan jag tillbringa 2,5 timmar med att köra till och från träningspass per dag! Eller så måste jag tillbringa hela dagen i Adelaide om jag har en dubbeldag. Här är det en trevlig promenad eller en kryssning nerför backen. Inga fler snabba rusningar för att packa mat! Nu kan jag lätt komma tillbaka till min lägenhet mellan träningspassen för att tanka och återhämta mig.

När det gäller lägenheterna har man lite tur med vad man får. Förra året bodde Mace och jag ovanpå varandra. Mace drog det kortaste strået och fick sova i vårt kök. Även om det inte var något större kök, det hade bara ett minikylskåp och två kokplattor som spis. Det var också vårt vardagsrum. Vi var väldigt trångbodda. En utfällbar dubbelsäng, ett litet matbord, en soffa och ett kök. Allt i ett enda litet rum. Varje morgon klockan 7 på morgonen tömde sopbilen glasflaskorna utanför mitt fönster, så om man var en lätt sovande var det mycket osannolikt att man kunde sova i säng. Jag kan med glädje säga att jag i år har uppgraderat på det området! Halleluja! Jag har nu tillgång till en ugn, ett mycket större kylskåp och jag får till och med min egen toalett! (Fantastiskt! Jag vet). Jag väntar fortfarande tålmodigt på min nästa uppgradering till ett rum med balkong. Men för tillfället nöjer jag mig med en middagsbjudning.